MITŐL FÜGG, HOGY KI, MIVEL ÉS MENNYIRE MOTIVÁLHATÓ?

Ha beírod a keresőbe, hogy „fitness motivation” számos idézet mellett fehérneműben vagy falatnyi edzőruhában feszítő kockás hasú nőket vagy gigantikus méretű súlyokat emelő, kigyúrt férfiakat fogsz találni a „ha nem fáj eléggé, semmit sem ér” típusú szövegek mellett.

Számos is ilyen közösség van, ahol „motiválják” egymást a tagok előtte-utána képekkel, lefotózott futós applikációs eredményeikkel.

Nem titkolom, “Mobiledző” közösségemmel is van hasonló célom, hiszen tudom, hogy sok mindenkit sikerül visszatartanom egy zacskó chips elfogyasztásától vagy egy pohár cukros üdítő felhörpintésétől. Edzői munkám során számos emberrel találkoztam/találkozom, nőkkel, férfiakkal, tinikkel, fiatal felnőttekkel, középkorúakkal, 50+-osokkal, köztük is eltérő testalkatúakkal, a teljesen kezdőtől a sportmúlttal rendelkezőig.

Mindenki indult valahonnan, és tart a célja felé, megvan a motivációja. Természetesen felvetődik néhány kérdés, amit tisztáznunk kell, vagy legalábbis megpróbálni megválaszolni.

Mitől függ, a motiváció? Mennyire vagyok kitartó (sportolói szemszögből)? Eléggé elszánt vagyok-e ahhoz, hogy saját magam számára elfogadható test-önképem legyen?!

Nekem mint edzőnek az a feladatom, hogy megfelelően irányítsam az ügyfeleim gondolatait, fent tartsam az elszántságot az iránt a cél iránt amit kitűztünk. Motiválnom kell arra a vendégeim, hogy igenis tartsanak ki! Csinálják végig azt az utat amibe belekezdtek. Hogy ezt, hogyan tudom elérni?

Természetesen mindenkinél másképp, de fontos, hogy együttműködőek legyenek a vendégek is, hiszen én csak hozzájárulni tudok a sikerhez. Ez egy olyan terület, ahol a siker mérhető! Régebb óta dolgozok együtt egy vendégemmel, aki 40 év körüli anyuka, és beteg gyermeke mellett virrasztott egész este, és másnap reggel pontosan 8 órakor kezdtük az órát. Őt nem kellett ösztönöznöm arra, hogy csinálja mert képes saját magát motiválni!

Valakit ösztönöz ha edzés közben keményen bánnak vele, valaki teljesítményét pedig visszaveszi. Hallottatok már olyat, hogy „Kemény vagy!” „Meg tudod csinálni!” „Gyerünk! Mindent bele!” Valakinél ez hat, valakinél pedig más a célravezető!

RUDAS ANITA