Elmesélek egy tanulságos történetet: bemegy a páciens a gyógyszertárba, az új kiváltásra váró inzulin recepptel. A páciens túlsúlyos és magas vérnyomásra is szed már gyógyszert. Kérdezi a gyógyszerésztől: „Milyen ez az új gyógyszer, mennyire jó?” A gyógyszerész elmondja neki, hogy ez miért jobb mint az, amit eddig szedett, hogy kevesebb a mellékhatása stb. Erre a páciens nyugtázza magában és megszólal: „Akkor nyugodtan mehetem a csokitortát ebéd után!” Sajnos ez egy megtörtént eset és még számtalan ilyet tudnék felsorolni.

A kérdés tehát adott! Ha tudjuk, hogy van könnyebbik út, mindig azt kell választani? Például: bevenni a fájdalomcsillapítót a fejfájásra, ahelyett, hogy végiggondolnánk, hogy miért is fájhat a fejünk. A sok stresszfaktor miatt, amit nem tudunk leküzdeni az életünkben, vagy csak kevés folyadékot ittunk? A tünetek kezelése nem hoz hosszútávú megoldást.

Amikor a televízióban minden második reklám valamilyen gyors megoldást kínál a fejfájásra, puffadásra, megfázásra, ha mindenhonnan ezt halljuk, akkor miért válasszunk másik utat?

Csak egy dolog miatt: MAGUNKÉRT. A nehéz út nem könnyű, de megéri befektetni az energiánkat. Legyen ez a jóga, vagy a meditáció, vagy egy jó futás a parkban. Meg kell találnuk a nekünk való testmozgást, ami passzol életvitelünkhöz és egyéniségünkhöz. Itt nincsenek nemek közötti különbségek, vagy korhatárok. A választék végtelen, csak keresni kell azt, ami pont nekünk való.

Mindenkinek meg kell találnia magában a motivációt. Nem szabad várnunk, hogy kívülről majd jön a megoldás és hirtelen kitartóak leszünk a mozgásban. Annyi inger ér minket, hogy ha egy pillanatra fel is merül bennünk a mozgásra való igényünk, a következő utcasarkon már ott egy másik inger, ami megint más érzéseket vált ki belőlünk. Mindenki nézzen magába, hogy ő miért szeretne elkezdeni mozogni, mi a célja, hogy szeretne kinézni 5-10 vagy 15 év múlva, vagy ha nem szeretne elkezdeni mozogni, akkor azon is érdemes elgondolkodi, hogy miért van ez?

A motiváció legyen személyes, ami csak ránk jellemző. Nem kell ki-twittelni vagy megosztani a nagyvilággal, ez megmaradhat csak nekünk. Mindig ott lebegjen a szemünk előtt és akkor nem tévedünk el. Ha ezt megtaláljuk, akkor nem zavarhat meg minket a következő utcasarkon lévő reklámplakát, vagy a televízióban kínált gyors megoldás puffadásra. Valakinek évek kellenek ahhoz, hogy ez az igény megfogalmazódjon, de ez nem baj. Itt nincsenek szamályok, vagy határidők, ez nem a munkánk. A mozgás az életünk része. Felkelünk, sétálunk, levegőt veszünk, ez mind mozgás. Azt kell elérni, hogy az edzésünk is ilyen természetes legyen. Itt nincsenek kifogások, hogy nincs időm, nincs pénzem.

Ha igazán akarod megoldást találsz rá, ha nem akkor kifogást!

ERTL BOGLÁRKA