Skip to main content

A koronavírus keresztülhúzta a Bernek Péter, Késely Ajna páros év eleji terveit, így az sem elképzelhetetlen, hogy a versenyek előtti napokat leszámítva külföldi edzőtábor nélkül dolgozzák végig az esztendőt. Rendkívül sűrű, három nagy világversenyt tartogató, ráadásul Késely korából fakadóan az Universiádén való részvétellel is csábító év vár a BVSC-s duóra.  


„A munkát a tervezethez képest csak később tudtuk elkezdeni a Covid miatt, természetesen komolyabb tesztelések is vártak Ajnára, de a helyzet sajnos vagy nem sajnos már nem új számunkra. Kellő óvatosság mellett, de az úszótársadalom egyre inkább úgy kezeli a koronavírus-fertőzést, mint egy erősebb megfázást vagy az influenzát”
– mondta az év eleji terveket kissé felborító helyzetről az edző, Bernek Péter a Career Brand Management érdeklődésére.

Januárt egy törökországi magaslati edzőtáborral nyitotta volna a Bernek, Késely páros, ám ez határozatlan ideig tolódik. A gyors pótlásra a helyi koronavírussal kapcsolatos szabályok miatt sincs lehetőség: február közepéig nem utazhatnak külföldiek az adott tartományba. A Covid-helyzet egy másik kora tavaszinak szánt, spanyolországi edzőtábort is veszélyeztet, miként a versenynaptárban is akadnak kérdőjelek – tette hozzá az első teljes edzői idényére készülő Bernek. De ez a helyzet sem jelent újdonságot az elmúlt két év tapasztalatai után.

„Nem a legegyszerűbben indul az év, de még sok van hátra. Ebben az évben három fő eseményre kell felkészülnünk. Lesz a tavalyról elhalasztott nagypályás világbajnokság, szintén ötven méteres medencében Európa-bajnokság, majd év végén egy rövidpályás vébé is. Ezek mellett pedig Ajna az Universiadét sem engedné el, így bőven akad kihívás.”

Az úszók számára különleges kihívást jelent a megszokott versenynaptárhoz képest jó két hónappal korábbi időpontot kapó fukuokai vb.

„Viszonylag közel esik az országos bajnoksághoz, ezért alaposan meg kell fontolni az edzőtáborok helyszínét, nem fér bele, hogy az ember esetleg külföldön ragad egy karanténhelyzet miatt. Alapvetően sem lenne egyszerű ennyiszer csúcsformát időzíteni. A kockázatcsökkentés miatt – és ha már így alakult az év eleje – fontolgatjuk, hogy külföldi edzőtábor nélkül dolgozzuk végig az évet. De azt az egy magaslati edzőtábort azért jó lenne megtartani valahol” – tette hozzá Bernek.

S hogy miért ilyen fontos a 2000 méteres tengerszintfeletti magasságon történő edzés?

„Az úszóknál általában eltérő lehet a magaslati edzőtáborok hatása. Nálam általában két-három hétig jelentett plusz löketet az úgy elvégzett munka, van, akinél kevesebb van, akinél hosszabb ez az időszak, s akadtak olyan versenytársaim is, akiknél egyáltalán nem működött. Ajnával is szeretnék kipróbálni, nála milyen hatást vált ki a 2000 méter felett végzett munka. Ez az olimpiai ciklus a tokiói halasztás miatt rövidebb, így időnk is jóval kevesebb a kísérletezésre, nem lenne szerencsés, ha jövőre tudnánk csak kipróbálni” – árulta el a 29 esztendős tréner.

A 2022-es naptári évet már hivatalosan is a BVSC úszójaként kezdő tanítvány, Késely Ajna az elmúlt években a gyorsúszó számokra koncentrált. Bernek tervei szerint a jövőben az eddigieknél nagyobb szerepet kap majd a többi úszónem. Hozzátette, a következő hónapok kérdése lehet, hogy Ajna mellett más úszó is csatlakozzon a jelenleg kétfős csapatukhoz.

Forrás: Speedo Magyarország facebook (Speedo Magyarország)

„Nem zárkózom el ettől, de biztos, hogy közös döntés lesz Ajnával. Az, ha van valakinek edzőpartnere, ha tudják egymást húzni a tréningeken sokat számíthat az elvégzett munka minőségében és a monotonitás érzet csökkentésében. Jelenleg is vannak edzéseink, amikor Nagy Péter és Plagányi Zsolt csapatával együtt vagyunk a medencében – ezek az alkalmak mindig kicsit feldobják a munkát.”

Bernek arról is beszélt, pályakezdő edzőként – a tokiói olimpián még versenyzett Nagy Péter iránymutatásai mellett – rengeteg tanácsot és segítséget kap a két rutinosabb edzőkollégájától.

„Mindig lehet és kell is fejlődni. Igyekeztem tudatosan készülni az edzői pályára, de bőven az út elején járok, ezért nagyon hálás vagyok, hogy van kitől kérdeznem. Amiben talán még a legtöbbet kell fejlődnöm, az az, hogy edzés közben, annak bármely pillanatában észrevegyem Ajna úszásán az apró technikai hibákat, hogy azokat minél hatékonyabban tudjuk korrigálni. Az ember szemének rá kell állnia erre is, ez pedig idő” – árult el egyet az edzői pálya kihívásai közül Bernek Péter.