Skip to main content

Bernek Péter rövidpályás világ- és Európa-bajnok úszó a Speedo márkaarca Magyarországon.

„Túl a kényelmen, az önbizalmam szempontjából sem mellékes, hogy a világ egyik legnagyobb úszómárkájával dolgozhatok együtt” – mondja a negyedik olimpiájára készülő vegyeszúszó, Bernek Péter.  A rövidpályás világbajnok 2021-ben csatlakozott hivatalosan is a Speedo csapatához és mint mondja, sorsszerű volt az egymásra találás.

„Amikor megkerestek megszállt a nosztalgia. Gyerekként ugyanis az első komoly úszófelszerelésem szintén Speedo volt. Már nem tudnám megmondani, hogy a szüleim választása miért esett erre, de emlékszem, hogy nagyon szerettem abban versenyezni. Ez egy érzelmi kötődés is.”

A BVSC színeiben versenyző Bernek Péter már 17 évesen kétszeres egyéni magyar bajnok volt – azóta a váltóban elért sikereket is több mint negyvenszeres ob-aranyérmes. Nyert ifjúsági olimpiát, 25 méteres medencében világ- és Európa-bajnok, 50 méteresben Eb-ezüst és háromszoros Eb-bronzérmes.

A Speedo magyarországi márkanagyköveteként olyan úszóikonokkal került egy csapatba, mint az amerikaiak kétszeres olimpiai és 13-szoros világbajnoka, Caeleb Dressel vagy az ausztrálok szintén világbajnok gyorsúszója Mack Horton.

„Az embernek tényleg magabiztosságot ad, hogy olyan dolog van rajta, amiben jól érzi magát. Ez kicsit olyan lehet, mint a zenészeknél, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen gitár van a kezedben vagy milyen mikrofon van előtted. Lehet, hogyha csak a két dresszt tennénk oda, nem lenne köztük tizedekben mérhető különbség, úszás közben, mentális szempontból viszont még is sokat számít” – teszi hozzá.

Bernek felidézte, a Speedo nagyságát remekül jellemzi a 2008-as pekingi olimpia, ahol az úszóvilág legnagyobb klasszisai szinte kivétel nélkül a márka dresszeiben versenyeztek – az érmek 98 százaléka speedós versenyzőhöz került.

A szuperdresszkorszakot már magunk mögött hagytuk, de továbbra sem mindegy, hogy ki milyen szerelésben úszhat. Hosszú ideje, hogy úgy érzem, a Speedo kínálatában található dresszek szabása sokkal jobban passzol hozzám.”

Az eredmények nem is maradnak el. Márciusban a magyar bajnokságon új egyéni csúcsot úszott 400 méter vegyesen. Ezzel eldőlt, hogy ott lehet a tokiói olimpián.

„Elégedett vagyok. Kétszázon jobban mutatott volna, ha két percen belül vagyok, de ez az olimpia és az Európa-bajnokság szempontjából is mellékes jelenleg. Az országos bajnokság programja miatt 200 méter háton ezúttal nem tudtam rajthoz állni, de a célom az, hogy a hazai rendezésű Eb-n abban is megússzam az olimpiai szintet” – tekint előre Bernek Péter, aki utóbbi szám országos csúcstartója, így nem aggódik a feladat miatt.

Forrás: Derencsényi István / MUSZ

Bernek Pekingbe még csak tartalékként utazhatott el, Londonban és Rióban azonban már bőven volt lehetősége tapasztalatot szerezni. Most ezeket kamatoztatva szeretne egy minél jobb olimpiát.

„Az ember életében az igen ritka pillanatok közé tartozik, hogy megmérettetheti magát egy olimpián. Korábban volt, hogy nagyon ráfeszültem az eredményre. Most egyszerűen jól szeretném érezni magamat a bőrömben és egy jót versenyezni. Szeretném másként megélni a dolgokat, úgy odaállni a rajtkőre, hogy élvezzem azt. Úgy szeretnék kimászni a medencéből, hogy azt érezzem, abban az úszásban minden benne volt. Nem akarok azon aggódni, hogy hányadik helyre lehet elég, egyszerűen azt akarom érezni, hogy egytized másodperc sem maradt bennem.”