Skip to main content

A budapesti vizes világbajnokság bejelentésével át kellett tervezni a felkészülést, de ez mind az edző, mind a versenyző számára édes teher – jelentette ki Bernek Péter. A BVSC trénere, aki Tokió óta Késely Ajna felkészülését irányítja elégedett a kéthetes hódmezővásárhelyi edzőtábor eredményeivel, mint mondja, az év eleji koronavírusfertőzés már a múlté, ott tartanak a felkészülésben, ahol február végére lenni szerettek volna. Mindezt hamarosan Marseille-ben, a Golden Tour-sorozat következő állomásán is bebizonyíthatják.

 „A legfontosabb feladat az volt, hogy utolérjük magunkat Ajna koronavírus-fertőzése után és úgy gondolom, ez összejött– értékelt a kéthetes hódmezővásárhelyi edzőtábor végéhez közeledve Bernek Péter, a háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok Késely Ajna trénere. – Ott tartunk, ahol szerettünk volna, azzal együtt is, hogy a budapesti vizes világbajnokság bejelentésével egy gyors újratervezésre azért még szükség volt.”

A tréner elárulta, az edzőtábort követően Marseille jelenti a felkészülés következő állomását. Ajna a Golden Tour-sorozat második állomásán méretteti majd meg magát.

„Ez lesz az év első, komolyabb tesztversenye. Már abban az esetben, ha megrendezik a versenyt és normálisan ki is tudunk utazni rá… Sajnos a koronavírus miatt még mindig akadnak kérdőjelek és nehézségek. De a lényeg, hogy ez egy jó szintfelmérő és visszacsatolás lehet majd az elvégzett munkáról. Főleg gyorsúszószámokban tervezünk indulni, de vegyesen, pillén és háton is próbálkozunk majd. A mell az, amit egyelőre még kevésbé kedvel Ajna, de ezen is dolgozunk a jövőben.”

„A hazai rendezésű világbajnoksággal biztos, hogy változik majd az országos bajnokság programja is. Eredetileg az volt a terv, hogy ott a lehető legtöbb számban és úszásnemben indul majd, de ezt most óvatosabban kell majd kezeljük. Főleg, hogy a BVSC érdeke az, hogy minél több váltóval is minél sikeresebben szerepeljünk, így Ajnára ezekben a számokban is számítana a klub – ezek kiemelten fontosak lesznek a pontverseny év végi elszámolásánál” – tette hozzá Bernek.

„Ha bármit sajnálok az év eleji felkészülésből, akkor az az, hogy nem jutottunk el magaslati edzőtáborba Ajnával. Ez egy fontos tapasztalat lett volna, de Törökországot le kellett mondanunk az év elején – a versenynaptár pedig úgy alakult, hogy egyelőre nem tudjuk pótolni. A munka többi részét maradéktalanul el lehet végezni itthon is: tavaly az olimpia előtt ezt a BVSC-vel már bizonyítottuk, akkor háromszor voltunk Hódmezővásárhelyen, egyszer pedig a Balatonnál a kiutazást megelőzően, s így készültünk fel Tokióra, ami egyáltalán nem sikerült rosszul a csapatunknak” – jegyezte meg.

„Amikor Fukuoka lemondta az idei rendezést, úgy voltunk, nem baj, ott van a kazanyi Európa-bajnokság, az lesz akkor az idény fő versenye, oda időzítünk mindent. S tavasz végén az országos bajnokságon futunk még egy közel csúcsformát jelentő versenyt. Ehhez képest – jelen állás szerint – az ob-hoz képest hét hét lesz a világbajnokságra felkészülni, így pedig a magyar bajnokságon mégsem lehet majd olyan jó időket úszni, a vb-re kell felépíteni a csúcsformát” – árulta el az újratervezés kapcsán.

„2017-ben nagyon jó volt átélni az a hangulatot, amit a Duna Arénában teremtettek a magyar szurkolók. Azt látom Ajnán is, hogy elég jó motiváció számára az, hogy hazai közönség előtt bizonyíthat ismét. Mivel május volt az eredeti időpont, Budapesttel pedig nemcsak a helyszín, hanem az időpont is változott és átkerült a vb júniusra, van-volt időnk alkalmazkodni. Ami biztosan változik, hogy az országos bajnokság és a vb között kell majd egy plusz edzőtábor, ez pedig azt jelenti, bár szerettem volna, az ob után nem kap Ajna egy teljes hét pihenőt, inkább csak egy-két napot. Aztán majd szusszanunk a vébét követően.”

S hogy Bernek Péter sajnálja-e, hogy a tavalyi visszavonulásával lemarad arról, hogy ismét versenyzőként éljen át egy budapesti vizes világbajnokságot?

„Amikor a hétköznapokban is érzem a vállam, az nem annak a jele, hogy nagyon húzhattam-halaszthattam volna még a visszavonulást – bármekkora élményt is jelentett 2017-ben itthon úszni. Csak azért szenvedni még hónapokig, hogy aztán itthon egy középdöntőben búcsúzzak nem lett volna már értelme. Ezt azonban egyáltalán nem bánom. Úgy érzem, Ajna által kicsit én is versenyzek majd – edzőként pedig bőven lesz lehetőségem megélni a hangulatot. Nem hiányzik semmi” – jelentette ki a 29 esztendős edző.