Skip to main content

Bak-Szabó Norina nem oly rég a TV2 – Tények című műsorának adott interjút a sportolói karrierjéről illetve kiskora óta meglévő étkezési kihívásairól. A műsort IDE kattintva visszanézheti! 

„Világelső szeretnék lenni és nagyon sok Grand Slamet nyerni” – jelentette ki Bak Szabó-Norina a TV2 Tények című műsorában, ahol edzője, Nagy Tamás megfogalmazta azt is, hogy ehhez mit kell tennie.  „Nagyon sok nemzetközi versenyre van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, milyen irányba érdemes menni, szerintem van bőven esélye a profi teniszre. Ehhez nagyon sok utazásra és áldozatra, lemondásra van szükség” – mondta Norina edzője.

A Career Sport Management 13 éves teniszezője gluténérzékeny, ami egy nem szokványos vizsgálatból derült ki  „ Az orvos vizsgálgatta a szememet, az összes allergiámat felsorolta és kérdezte, tudjuk-e, hogy gluténérzékeny vagyok. Mi csak néztünk és mondtuk, hogy nem.  Kiütések voltak mindenhol, nagyon puffadtam, fájt a hasam” – sorolta a problémákat Norina, akiről megállapították, hogy neki speciális gluténérzékenysége van amit a véréből egyébként nem lehet kimutatni.

Forrás: TV2.hu

„Jelenleg nincsenek diagnosztikai módszerek arra, hogy lehessen szűrni ezt a betegséget. Norinánál csak a tünetek alapján tudtunk arra következtetni, hogy ez a problémája” – árulta el Juhász Diána, táplálkozástudományi szakember. (Arról, hogy ki Juhász Dia erre a linkre kattintva olvashat)

„Először nagyon megijedtem, hogy úr isten, mit fogok egyáltalán enni, de aztán Dia segített, értendeket állított össze, így már szinte észre se veszem, hogy gluténmentes az étel” – tette hozzá Norina.

Forrás: Tv2.hu

Az interjúban természetesen Norina Édesanyját is megkérdezték. Bak Klarissza, a sportoló anyukája  elmesélte, hogy már az edzések is kihívást jelentettek lányának. „Állandóan hiperventillált az edzéseken, olyan szinten nem kapott levegőt egy bizonyos terhelés után, hogy abba kellett hagynia az edzést. Azóta ez teljesen megszűnt” – nyilatkozta Klarissza.

A fiatal teniszező immáron nem eszik búzából, árpából, rozsból készült élelmiszereket, a táplálkozástudományi szakember segít neki abban, hogy mikor mire van szüksége a szervezetének.

„Fontos, hogy meglegyen a megfelelő emésztési idő, a mérkőzések előtt vagy azok között, a megfelelő tápanyagok be legyenek juttatva a szervezetébe és semmiből se legyen hiány. Meglegyen az energiatartalom, mert egy limitált alapanyag tárházból dolgozik az ember” – mondta Juhász Diána.

Forrás: Tv2.hu

Norina az edzések után előszeretettel fogyaszt egy almáspités energiagolyót, amelyet a gluténérzékenyek is megehetnek és saját kézzel könnyen elkészíthető. Az energiagolyó dióból, datolyából, almachipsből, kókuszzsírból, mogyoróvajból, fahéjból és gyömbérből készül, az alapanyagok pedig biztosítják a szükséges szénhidrát és fehérje bevitelt.