Skip to main content
Könczey Zsolt, az MTK Budapest utánpótlás-szakmai igazgatója volt a Sportrádió Hazafutás című műsorának vendége, amelyben a női labdarúgás magyarországi jelenéről, jövőjéről egyaránt beszélt a Career Brand Management által is támogatott szakember.

A 31 esztendős tréner az adásban amondó volt, egy lány számára az a legjobb, ha minél korábban el tudja kezdeni a futballt, majd minél tovább fiúk között szerepelhet. A képzési lehetőségekben azonban nagy a szórás, s mivel sok leány még mindig inkább más sportágakkal ismerkedik meg először, sokszor csak 10-12 évesen válik szenvedélyé náluk a labdarúgás. Ez pedig a fiúknál ritkábban tapasztalható kihívások elé állítja a szakembereket.

„Az MTK alapvetően mindig is sikeres volt felnőtt- és utánpótlásszinten is. Ebben az idényben ráadásul a felnőtt csapatunk még gólt sem kapott, amire elég büszkék is vagyunk. Elég jól állunk a tabellán, de a keményebb mérkőzések még csak most jönnek, most kell megmutatni, hogy valójában hol állunk” – mondta a beszélgetés elején Könczey Zsolt, aki a nyáron lett a fővárosi klub utánpótlás-szakmai igazgatója, így bár első sorban a fiatalokért felel, azért a jól rajtoló, hét forduló után hat győzelemmel és egy döntetlennel álló felnőttcsapat teljesítményére is büszke.

Mint a Sportrádió adásában kifejtette, a nagycsapat jó teljesítménye – miként például a Ferencváros férficsapatának Európa-liga-menetelése is – jó hatással lehet a leányfoci fejlődésére. A pozitív hírek hatására ugyanis még több kislány érezheti úgy, szerencsét próbál a sportágban.

„Női fociban talán nem annyira, mint a férfiaknál, de itt is igaz, ha van egy sikeres felnőtt női csapat az utánpótlás előtt, akkor azért vonzóbb lehet a klub a fiatal lányok számára. Nyilván így U19-ben, U17-ben vagy épp U16-ban – attól függ, melyik szintről beszélünk – vonzóbb focizni, ha látod, a felnőttek sikeresek.”

A műsorvezető, Balogh Balázs felvetésére arról is beszélt, mennyit változott az elmúlt tíz évben a női labdarúgás megítélése, főleg azzal, hogy a képzési rendszerben egyre nagyobb szerepet vállalnak a férficsapatok akadémiái is.

„Pont az egyik kollégámmal, Tóth Judittal beszélgettem erről a jelenségről az elmúlt napokban. Ő volt válogatott játékos és az ő ideje óta nagyon-nagyon megváltoztak a dolgok. De nemcsak a női, a férfifociban is. Főleg a lehetőségekre gondolok: nagyobb lett a támogatottság is, így a vezetők is elkezdtek jobban odafigyelni a női labdarúgásra.  Amikor anno elkezdtem a női futball-lal foglalkozni abszolút hobbiból kezdtük ezt el, jó látni, hogy azóta egyre több klub foglalkozik vele, sikereket érnek el. Jó látni, hogy milyen úton járnak, hogy hová érhetnek még el.”

Könczey az adásban felidézte, lassan tíz éve annak, hogy 2013-ban elkezdett a női labdarúgással foglalkozni. A Kelen SC utánpótlásedzőjeként arra lett figyelmes, hogy volt egy kislány, aki edzések alatt rendre a pályánál sertepertélt, kapura lőtt, focizgatott, de csak úgy magában – s bárhányszor invitálták, álljon be a fiúk közé játszani, egyszer sem állt kötélnek. Innen jött az ötlet, hozzon magával néhány barátnőt, Zsolt pedig szabadidejében tart nekik külön edzéseket.

„Ez nőtte ki magát, annyira, hogy két-három év alatt az ötből százötven lány lett, ami számunkra egy igazi sikersztori lett – mesélte. – Anno az volt a célunk, hogy azokkal a lányokkal, akikkel elkezdtünk dolgozni, megszerettessük annyira a focit, bármilyen szinten, de kitartson ez a szeretetük. Szerencsére akadnak olyanok is, akik mai napig aktívak, nem feltétlenül a Kelen SC-ben, de a lényeg az, hogy még most is a sport mellett vannak. Minden lány más korban kezd el futballozni, nagyjából U15-nél terelődnek össze. Itt általában széles a szórás, van, aki még szinte teljesen kezdő és van olyan lány is, aki a válogatott közelében van. Nekik teljesen mást kell tanítani. Abban hiszek, akár kezdő, akár haladó egy játékos, mindig mindent kell gyakorolnia, akár heti programban is. És ami a legfontosabb: a pályán való gondolkodást is meg kell tanulnia. Azt mondom, akár fiúk, akár lányok, nem a termet a fontos, hanem az, mit ért a játékból ebben a korban” – jegyezte meg.

Forrás: Könczey Zsolt

Zsolt életében tíz éven át a Kelen SC játszotta a főszerepet, ám tavaly nyáron nagy változás történt: a női labdarúgó-válogatott élére kinevezett Margret Kratz ugyanis felkérte segítőjének, ő pedig örömmel mondott igent. A 31 éves szakember 2011-ben szerezte meg a B licencét, három évvel ezelőtt pedig az A-t. A következő lépés a Pro-licences képzés lesz számára. Mint mesélte ilyen tapasztalatszerzésnek a Kratz stábjában eltöltött idő például kiváló volt.

„Német szövetségi kapitányról van szó, német módszerekkel, ami hozzám eleve közel állt, mert elég rendszerető ember vagyok, így pedig szeretek hosszú távon rendszerekben gondolkodni. Margaret is hasonlóan gondolkodik, így több dologban megerősített, több dolgot pedig el tudtam tanulni tőle abban az egy évben, amíg a válogatottnál voltam.”

„Magamnak azt a célt határoztam meg az MTK-nál, hogy sikerüljön az edzőket fejlesztenünk, hogy minél nagyobb tudásra tegyenek szert a következő három évben. A másik pedig az, hogy szeretném, hogy az összes játékos, aki most az MTK-ban van, a foci mellett maradjon és aki teheti, eljusson versenyképesen a felnőttszintre, illetve a válogatottba” – tekintett előre Könczey Zsolt.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg: