Skip to main content

Kétszeres Európa-bajnokunk, Galambos Péter megfázással küzdve is felállhatott a dobogóra az idény első világkupa-versenyén. Az MTK Budapest válogatott versenyzője könnyűsúlyú egypárban a szlovén Rajko Hrvat és a svájci Andri Struzina mögött lett bronzérmes.

Forrás: Czucz Bálint / MESZ

„Nagyon jól indult az év, az eddigi eredményeim alapján mindenképpen érmet szerettem volna nyerni az első világkupa-versenyen – kezdte a döntő utáni értékelését Galambos Péter. – Ebben simán benne volt az is, hogy aranyérem is lehet. Ugyanakkor hétfőre összeszedtem ezt a megfázást, és ugyan nem volt súlyos dolog, de a regenerációmat teljesen tönkretette, alig tudtam pihenni és aludni éjszakánként. Napról napra jobb lett, de nyomtalanul nem múlt el a versenyig, és a teljesítményemen is hagyott némi nyomot.”

Orrdugulás és légzési nehézség ide vagy oda, Galambos második helyen, így egyenes ágon jutott az A-döntőbe az előfutamából, úgy, hogy igazán kieveznie sem kellett magát. A szombati döntőre 15 másodpercet javult, ám hiába vezetett szinte végig a táv első felében, végül be kellett érnie a harmadik hellyel.

„Nem rossz eredmény ez az Európa-bajnokság előtt három héttel, és remélhetőleg a balszerencsét is letudtam a betegségekkel. Igaz, az Eb-n azért ennél is erősebb mezőny várható, előzetesen azt gondolom, hatan-heten is harcban lehetünk majd a dobogós helyekért. Azt látni kell, hogy a verseny Szlovéniában lesz, Hrvat pedig már most csúcsra van járatva, érezni rajta és az egész küldöttségükön, hogy hazai körülmények között nagyon szeretnének bizonyítani. Ilyen körülmények között úgy gondolom, egyáltalán nem kudarc most kikapni tőle” – tette hozzá.

Forrás: Czucz Bálint / MESZ

A 2023-as Európa-bajnokságot május utolsó hétvégéjén rendezik Bledben, Galambos pedig alig várja, hogy revansot vehessen Hrvaton a zágrábi hajráért.

„Érzem magamban a potenciált, hogy visszavágjak az Európa-bajnokságon. Érzésre már most csúcsteljesítményt nyújtott, ami azt jelenti, a következő három hétben már nem nagyon várható tőle javulás. Más kérdés, hogy nem szabad csak rá koncentrálni, hiszen ebből a zágrábi mezőnyből hiányzott a tavalyi Eb első és második helyezettje is, akik biztos, hogy szintén nagyon készülnek Bledre” – tekintett előre óvatos optimizmussal 36 esztendős evezősünk.

Galambos Péter korábban 2019-ben Luzernben, majd 2021-ben, Varesében bizonyult Európa legjobbjának könnyűsúlyú egypárevezős hajóban. A tavalyi évben más egységben indult, így nem volt esélye a címvédésre, távollétében az olasz Gabriel Soares nyakába került az arany, míg a második helyet a görög Antoniosz Papakonsztantinu  szerezte meg.

A 2023-as Eb nevezési listái a héten válnak hivatalossá.