Skip to main content

Galambos Péter aranyérmet nyert vasárnap könnyűsúlyú egypárban az evezős Európa-bajnokság zárónapján, az olaszországi Varesében.

Fotó: Czucz Bálint / MESZ

Galambos Péter az Európa-bajnokságon az olimpiai programban nem szereplő, tíz indulót felvonultató könnyűsúlyú egypárban volt érdekelt. A váci kiválóság pedig az előfutamok során nemcsak megnyerte futamát, hanem az egész mezőnyt tekintve a leggyorsabbnak bizonyult. Azonnal az A-döntőbe jutott, majd ott rajt-cél győzelmet aratott. Mindez némiképp magát a rutinos sportolót is meglepte, lévén a három héttel korábbi válogatóversenyt követően óvatosan tekintett előre a kontinensviadalra.

„A hazai válogató után maradtak bennem pici kérdőjelek, annak ellenére, hogy megnyertem, nem voltam maximálisan elégedett azzal a formával, ami persze nem is nagy gond, mert nem oda kellett a jó formát hozni – mondta a Career Sport Managementnek az immáron kétszeres Eb-győztes. – A válogató hetében nem voltam túl jó állapotban, lehet, hogy az egy kicsit negatív kilengés volt. Az előfutam után már én is másképp vélekedtem, nemcsak a dobogó, hanem az első hely megszerzése járt a fejemben. Az elmúlt két-három hétben mondhatni edzésről-edzésre rátaláltam a helyes útra. Mire kiértünk Varesébe, teljesen jól csúszott a hajó, úgyhogy nagyon boldog vagyok. A mostani hétvége a csúcsok csúcsa, ez olyan szintű forma volt, ami ritkán van meg. Most minden klappolt. Az ember csak akkor tud nyerni, hogyha minden apró részlet a helyén van” – vélekedett Galambos Péter, aki magabiztos sikere ellenére tartott az ellenfeleitől.

Fotó: Czucz Bálint / MESZ

„Volt két srác a mezőnyben, akiknek olimpiai kvótájuk van, ők mindenképp komoly erőt képviseltek. Ezen felül az olasz Gabriel Soares, – aki második lett most –  a hazai válogatóján többek között megverte a szám 2019-es világbajnokát, Martino Gorettit is, aki mögött akkor ezüstérmes lettem” – jelentette ki Galambos. Hozzátette, bár régóta tudja, azért nagyon sajnálja, hogy ez a versenyszám nem része az ötkarikás játékok programjának.

A rutinos sportoló olimpiai részvétel híján az elkövetkezendő időszakban világkupa versenyekre készül, előbb Horvátországban, majd Olaszországban áll rajthoz, később pedig már a szezonvégi, október közepén esedékes sanghaji világbajnokságra fókuszál.

Fotó: Czucz Bálint / MESZ

Galambosnak a felnőttek mezőnyében nagy világversenyen ez volt a második aranyérme, ezt megelőzően a 2019-es Eb-n diadalmaskodott. Szintén könnyűsúlyú egypárban Eb-n korábban egy második helyezése (2017) volt még, míg a világbajnokságon három ezüst-, (2012, 2016, 2019) és két bronzérmet (2010, 2013) szerzett.