Skip to main content

Élete negyedik maratoniját teljesítette hétvégén Galambos Péter. Kétszeres Európa-bajnok evezősünk 2018 után állt ismét rajthoz a 42 kilométeres futótávon, és bár egy szerencsétlen esés miatt esélye sem volt kihozni önmagából a maximumot, összességében elégedetten értékelt a célba érkezést követően.

Galambos Péter

„Idén jött el ismét a késztetés, hogy nekivágjak. A felkészülés jól sikerült, szűk egy hónap állt a rendelkezésemre az evezős világbajnokság után. Heti négy alkalommal jártam futni, és az volt a cél, hogy megközelítsem az egyéni legjobbamat – mesélte a Career Brand Managementnek Galambos Péter, aki 2018 után ismét teljesítette a maratoni távot a hétvégén rendezett Budapest Maratonon. – Az edzéseken nyújtott teljesítményem alapján reális célkitűzés volt, még ha picit végül el is maradtam ettől” – tette hozzá.

Kétszeres Európa-bajnok evezősünk 2 óra 53 perces idővel ért célba, ami végül nyolc perccel lassabb volt, mint az egyéni rekordja. Ám azzal együtt, hogy mindössze hét kilométer után egy esésnél véget is érhetett volna számára a verseny, elégedett lehet.

„Esős volt a verseny, ami ugyan a rajtra elállt, az útburkolat ettől még vizes maradt. Hét kilométer környékén volt egy hajtű visszafordító, ahol egy bójasort kellett megkerülni. Úgy gondolom, kellő óvatossággal vettem a fordulót, de ahogyan a kanyar után megpróbáltam gyorsítani, megcsúsztam és lefejeltem az egyik bóját, ami pedig ennél is nagyobb gond, hogy ráestem a farizmomra és a farcsontomra. Ez a későbbiekben azért okozott problémát… egy-két kilométeren át figyeltem, hogyan működik az izom, hál’isten az adrenalin és a mozgás ekkor még érzésre segített rajta, és utána tudtam újra hozni az eltervezett tempót. A táv feléig jól ment, 26–27 kilométernél érkeztünk meg a Margitszigethez, az Árpád-hídról ereszkedve kaptam meg a kegyelemdöfést, egyre inkább éreztem, hogy beáll a sérült farizmom. A lejtőn nem tudtam elég hatékonyan futni, ez megtörte az addigi ritmust, és ott le is szakadtam egy nagyon jó bolyról.”

Galambos Péter befutó érme

Galambos Péter megjegyezte, ahogyan az előző három maratonijánál, most is úgy érzi, időre van szüksége ahhoz, hogy feldolgozza az élményt, ugyanakkor a legkevésbé sem tartja kizártnak, hogy elindul még az ikonikus 42 kilométeres távon – akár más városban is.

„Eddig mindegyik befutóm után határozott véleményem volt arról, lesz-e következő maratonim. Ilyenkor kell pár nap, hogy megemésszem, és ezek a nagy megpróbáltatások élménnyé alakuljanak át. De egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy legyen ötödik, és akár a nemzetközi futás, vagy a triatlon irányába is elkiránduljak. Azt viszont most még nem tudom megmondani, mikor futhatom a következőt” – tekintett előre világklasszis könnyűsúlyú evezősünk.