Skip to main content

Bernek Péter szeptemberben kezdte meg a közös munkát Késely Ajnával, az úszóból edzővé előlépő ex-sportoló pedig pozitívan értékeli az elmúlt három hónap történéseit.

Fotó: Bernek Péter


„Nem csak az eredményeken, hanem Ajnán is látszik, hogy sokkal pozitívabb”
– árulta el Bernek Péter a Career Sport Management érdeklődésére. – Felszabadultan tud versenyezni, ami talán a legfontosabb része volt a felkészülésnek. Úgy tűnik, hogy azok a dolgok, amiken változtattunk azok tényleg jó irányba viszik őt előre” – folytatta a 29 éves edző, aki úgy érzi, hogy a BVSC uszodájában úgy kezelik őket, mint a csapat teljesjogú tagjai.

„Zökkenőmentes a munkakapcsolatunk, még talán várnám is, hogy megkérdezze, mit miért csinálnunk. Ez nekem is egy új szituáció, de amit mondok teljes mértékben megcsinálja. Az elmúlt évekbeli tapasztatatokra építkezem, ezt sose szégyelltem vagy tagadtam. Nekem a Nagy Péter és a Plagányi Zsolt féle edzés ad inspirációt, de persze nem egy az egyben ugyanazt használom. Ajna teljesen más közegben készült mind vízben, mind szárazföldön, ezen változtattunk. Ahhoz, hogy meg tudjuk tartani a javulást, ahhoz elengedetlen volt a változás. Szerintem van még bőven tartalék ebben” – tekintett előre Bernek, aki elárulta néha még elkapja egy furcsa érzés, s elgondolkozik azon, hogy néhány hónapja még ő volt ott a medencében.

„Nagyon élvezem viszont ezt a szituációt, igazán leköt. Hetente vannak előadások, kvázi továbbképzések, amiket meghallgatok. Mentálisan érzem magam sokkal fáradtabban, versenyzőként nem nekem kellett azon agyalni, hogy mi legyen az edzésterv, mikor könnyítsünk, hova menjünk versenyre, milyen edzőtáborokra” – magyarázta.

Bernek Péter pályafutásának főbb érmei

Bernek Péter arról is beszélt, hogy szerinte 20 esztendős tanítványa 400 méter gyorson a legjobb, ugyanakkor szeretné, ha állandó tagja maradna a 4×200 méteres női váltónak. „Úgy gondolom, jó csapat alakulhat ki, egy Európa-bajnokságon éremesélyesként ugorhatnak vízbe. Azért, hogy csapattag lehessen, ezért a 200 gyorsra is terelődik a figyelem. Ha 400 gyorson szeretne fejlődni, ahhoz is nagyobb sebességre lesz szüksége. Az 1500 gyorsot háttérbe szorítjuk majd világversenyen, nem szeretném szétforgácsolni. Mellette, ha Eb-n lesz rá lehetőség szeretném, ha nem csak gyorsúszó számokban szerepelne” – folytatta.

Az edző a közelgő rövid pályás világbajnokság kapcsán elmondta, főleg a 400 gyorsot célozzák meg, s szeretnék, hogyha Ajna az egyéni csúcsát megdöntve négy perc alá kerülne.

„Ajnának a rövid pálya annyira nem fekszik, de szeretnénk megmutatni, hogy jó úton járunk. A versenyzési gátat az Eb-n sikerült áttörni, ennek is volt köszönhető, hogy az országos bajnokságon ilyen jól tudott úszni. A cél, hogy ezt a versenyzési félelmet minél többször megszüntessük” – zárta szavait az edző.