Skip to main content

A magyar női labdarúgó-válogatott korábbi asszisztens edzője, az MTK női utánpótlás-szakmai igazgatója nagy terveket szövöget.

Nagy fába vágta fejszéjét Könczey Zsolt, aki nyáron szerződött az MTK Budapesthez, hogy megpróbálja új irányba terelni a klub női labdarúgó-utánpótlásképzését. A 31 esztendős szakember Pisont Istvántól, Détári Lajostól és Lőw Zsolttól is tanulhatott eddigi karrierje során, és mint mondja, büszke arra, hogy a női futballért dolgozhat.

Ugyan magasabb szintű pályafutása viszonylag korán véget ért, a játék iránti szenvedélyt sosem tudta megtagadni Könczey Zsolt. A labdarúgó NB II-ben a Vecsés színeiben bizonyító futballista immár 12 éve edzősködik, karrierjét igazi lokálpatriótaként a XVIII. kerületi Gloriett SE-nél kezdte, majd Csernik Kornél invitálására a Kelen SC-hez került.

„Nehéz, de jó döntés volt. Tősgyökeres pestiként a budai oldalon vállalni munkát, különleges lélektana volt. De közben az elmúlt tíz év egyik legmeghatározóbb pillanata is. Emlékszem, eleinte minden korosztály mellett dolgoztam, és csak apránként, három-négy év elteltével jutottam odáig, hogy főállásom lett az edzősködés. A női labdarúgásba is ott csöppentem bele, méghozzá egész véletlenül. Az egyik korosztály mellett volt egy kislány, aki mindig rúgta a labdát, de edzésekre nem akart beállni, érthető módon kicsit tartott a fiúktól. Neki mondtam, hogy szedjen össze néhány batárnőt, akik szintén szívesen fociznának, tartok nekik különedzést a szabadidőmben. Így indult a Kelen női szakosztálya, és ebből nőtte ki magát néhány év alatt egy 150 fős bázis, előbb NB II-es felnőttcsapattal, majd talán eddigi edzői karrierem legnagyobb sikerét elérve, szisztematikus munkával az élvonalba is feljutottunk” – foglalta össze pályafutása kezdeti szakaszát a Career Sport Management érdeklődésére.

Zsolt életében tíz éven át a Kelen SC játszotta a főszerepet, ám tavaly nyáron nagy változás történt: a női labdarúgó-válogatott élére kinevezett Margret Kratz ugyanis felkérte segítőjének, ő pedig örömmel mondott igent.

„Korábbról ismertük egymást és a jelek szerint jó benyomást tehettem rá. Jó tanulási lehetőségnek, hasznos tapasztalatnak ígérkezett. Úgy vágtam bele, hogy egy évig tervezünk együtt és utána a megszerzett tapasztalataimat szeretném másutt kamatoztatni. Így is lett, az egy év elteltével pedig megkeresett a Csopaki István, hogy segítenék-e nekik új alapokra helyezni az MTK női utánpótlásképzését. Azt látni kell, hogy a klub egy időben rendkívül sikeres volt a női bajnokságban, de utánpótlásszinten kicsit lassan ébredt a többi akadémiai csapathoz képest. Ezt a lemaradást igyekszünk most ledolgozni. Első körben három évben gondolkodunk, ennyi időt adtunk magunknak és a koncepciónknak, hogy kiforrja magát és új tehetségeket tudjunk adni, nemcsak a klub felnőttcsapatának, hanem a válogatottnak is” – árulta el.

Forrás: Könczey Zsolt

A 31 éves szakember 2011-ben szerezte meg a B licencét, három évvel ezelőtt pedig az A-t. A következő lépés a Pro-licences képzés lesz számára, de igyekszik időt hagyni a további fejlődésre.

„Nincs hová kapkodnom. Ez is olyasmi, amit az edzőimtől tanultam. Szerencsém volt, mert rendkívüli szakember mellett játszhattam, Hovanyecz Ferenc, később Pisont István és Détári Lajos is volt az edzőm. Utóbbi volt az, aki bátorított, lépjek erre az útra, mert szerinte minden személyiségjegyem megvan ahhoz, hogy jó edző legyek. Érdekes amúgy, mert játékosnak későn érő típus voltam, és kicsit fel is hagytam a játékkal, elmentem inkább vízilabdázni, de azzal is szerencsém volt, mert az akkori Dominóban olyan kiválóságokat láttam hétről hétre edzeni, mint például Kiss Gergő. Rengeteget lehetett tanulni abból az időszakból is” – idézte fel.

Zsolt úgy érzi, nagy erőssége, hogy megannyi irányból nyílt már rálátása a játékra, a Kelennél töltött időszakában futsallal és strandlabdarúgással egyaránt foglalkozott, és olyan kluboknál lehetett edző, mint a Ferencváros vagy a TFSE.

„Mindig jó különböző szakágaknál tapasztalatot szerezni. Miként nagyon szeretek külföldről is inspirálódni. Lőw Zsolttal kifejezetten jó a viszonyom, többször jártam nála tanulmányúton Salzburgban és Lipcsében is. A koronavírus-helyzet miatt Párizsban és Londonban nem tudtam meglátogatni, de bízom abban, hogy a következő munkahelyén újra lehetőségem lesz elutazni hozzá. Ezek a túrák is segítenek építeni magam” – tekintett előre Könczey Zsolt, aki szakmai igazgatói feladatai mellett hétről hétre ott áll a kispad mellett is mint az MTK U19-es csapatának vezetőedzője.

Céjai elérésében a jövőben a Career Brand Management támogatására is számíthat.