Skip to main content

Jól indult az MTK női labdarúgó-utánpótlásának a 2023-as esztendő. A Könczey Zsolt UP-szakmai igazgató által vezetett U19-es együttes két csapattal is részt vett az MLSZ Pest Megyei igazgatósága által szervezett téli Ifjúsági Futsal7vége bajnokságon, és túl azon, hogy a 12 mérkőzésből álló sorozat remekül illeszkedett a csapat tavaszi felkészülésébe, sikerült elhódítani az arany- és az ezüstérmet is.

Forrás: Könczey Zsolt facebook

„A téli programunkat remekül segítette a futsalbajnokság, túl azon, hogy tétmérkőzéseket játszhattak a lányok, hiszek abban, hogy a kispályás labdarúgás és a futsal jótékony hatással van a nagypályás teljesítményre is – kezdte a Career Brand Managementnek Könczey Zsolt. – Rengeteget segít a technika mellett a gyorsabb gondolkodásban és döntéshozatalban. A nagypályás játék alapja ugyanis ugyanaz, mint a futsalé, a jól megoldott kettő az egy, három a kettő elleni szituációk, négy a négy, néha öt a négy ellenig minden játékhelyzet. Éppen ezért is indultunk el ebben a bajnokságban. Az már csak hab a tortán, hogy a kettős siker elég jó önbizalmat is adott a játékosainknak a tavaszi folytatáshoz.”

Könczey szerint fontos, hogy a futsal a nagypályás labdarúgóképzés része legyen.

„Nem véletlenül hisznek ebben olyan országok, mint például Brazília vagy Németország de még sorolhatnám! Legutóbb egy német U19-es első osztályú csapat mérkőzését nézve mesélték, hogy a Lipcse-Stuttgart összecsapáson szereplő játékosok többsége futsalozik is a nagypálya mellett. – jegyezte meg.

Könczey Zsolt edzésen

Míg a felnőttbajnokság csak ezen a hétvégén indul, az utánpótlás számára már két-három hete elkezdődött a tavaszi szezon. Az MTK U19-es együttese három forduló alatt kilencből négy ponttal, egy győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel kezdett a leány U19-es ligában.

„Szerettünk volna dominánsabbá válni játékban, mint az ősszel voltunk és úgy érzem, jó irányba mozdultunk el – mondta a nagypályás idénykezdetről a csapat vezetőedzőjeként is dolgozó utánpótlás szakmai igazgató. – Fontos volt, hogy a játékértelmezésben, gondolkodásban tudjunk előrébb lépni, és ez egyértelműen látszik a téli program után. A legfontosabb célunk azonban továbbra sem az, hogy korosztályos szinten érjünk el fényes sikereket, hanem az, hogy minél több, eredményes játékosunk kerüljön fel a felnőttekhez.”

„Látszik a folyamat, ősszel sok játékosunk feljátszott már a felnőttekhez, pályára léptek az NB I-ben, sőt, gólokat is szereztek. Ez egy nagyon jó dolog – főleg úgy, hogy jelenleg is, folyamatosan megkapják a lehetőséget. Remélhetőleg ez a tavaszi bajnokikon is így lesz, vagy akár még fokozódik is” – tekintett előre Könczey Zsolt, aki szerint tanítványai közel a maximumot hozták ki a 2023-as idényrajtból.