Skip to main content

Nem tartja könnyűnek a női válogatott Nemzetek Ligája-csoportját, de lehetetlen feladatot sem lát Margret Kratz szövetségi kapitány. A mieinket 2021 óta irányító német szakemberrel a szezon kihívásairól, magyarországi tapasztalatairól és kollégája, Marco Rossi munkájáról kérdeztük.

Forrás: Magyar Labdarúgó Szövetség

„Nem kaptunk könnyű csoportot a két nyugat-európai riválissal. Az íreknél és az észak-íreknél is akadnak, akik nap mint nap az angol élvonalban edződnek. Előbbi ott lesz az idei világbajnokságon, utóbbi pedig a tavalyi Európa-bajnokságot járta meg – kezdte a Career Brand Managementnek adott interjút Margret Kratz. A mieink egy héttel ezelőtt kaptak ellenfelet a 2023-as Nemzetek Ligája-szezonra, amelyben, három divízióban, három- vagy négycsapatos csoportokban küzdenek egymással a csapatok. – A csoport harmadik tagja Albánia, ahol a válogatott magja együtt szerepelt klubszinten a Bajnokok Ligájában, és olyan csapatok ellen gyűjthettek tapasztalatot a játékosaik, mint a Chelsea, a Paris SG és a Real Madrid. Szóval jól kvalifikált csapatokról van szó… Ugyanakkor szeretek ilyen ellenfelekkel játszani, mert vallom, mindig előre és felfelé kell néznünk. A legjobbakkal kell mérkőznünk, hogy lépésről lépésre legyen esélyünk felvenni velük is a versenyt. Tudom, hogy megfelelő mentalitással és hozzáállással képesek lehetünk komoly dolgokat elérni.”

A német szakembert két évvel ezelőtt nevezte ki a Magyar Labdarúgó-szövetség a női válogatott szövetségi kapitányának. Ezzel ő lett az első külföldi, aki leülhetett az együttes kispadjára.

„Igyekeztem előre tájékozódni, jó néhány beszélgetésem volt, néztem klippeket, sőt teljes mérkőzéseket is, így tudtam, hogy a válogatottól, illetve egyes játékosoktól milyen teljesítményre számíthatok majd. Kellemes meglepetést jelentett viszont az akadémiák szervezettsége” – mesélte arról, milyen volt a megérkezése a magyar közegbe.

Kratz korábban hosszú éveken át dolgozott a német szövetségben, ahol az edzőképzésért és az utánpótlás-nevelésért is felelt. Többek között Nadine Kessler és Marozsán Dzsenifer karrierjét is egyengette fiatalkorukban. Erre pedig mind szakmailag, mind emberileg nagyon büszke.

Forrás: Magyar Labdarúgó Szövetség

„A női futball megbecsültsége óriásit nőtt az elmúlt években. Sőt, megkockáztatom, az elmúlt két évben robbanásszerűen nőtt az érdeklődés a meccsek iránt. Elég a Bajnokok Ligája-mérkőzésekre vagy a tavalyi, angliai Európa-bajnokságra gondolni, ahol rendre telt házas stadionokban rendezték a meccseket. Egyik rekord a másik után dőlt, a döntőt 90 ezren követték a helyszínen, és 35 ezer nézőnél kevesebb egyszer sem volt. Idehaza ilyen szintű fejlődést még nem látni, de igyekszünk felülni erre a hullámra mi is, és minél nagyobb nyilvánosságra szert tenni. Ami a válogatott meccseit illeti, ezer főnél több előtt az elmúlt két évben még nem játszottunk, és a bajnokságban is 1700-an mentek ki a legnézettebb női meccsre, míg az átlag nézőszám úgy 700 körüli.”

Adta magát a kérdés, összehasonlítható-e mindaz, amit napjainkban a női labdarúgás körül edzőként tapasztal és az, amit a kilencvenes években játékosként átélt…

„Anno egészen más volt a helyzet: a női labdarúgás közel ennyire sem volt elfogadott. Sok előítélettel találkoztunk, nem igazán tekintettek rá versenysportként. Ma a legjobb európai bajnokságokban szereplő játékosoknak adott a jó fizetés, emellett elismerést, megbecsülést kapnak. Egyre nagyobb a szakág elfogadottsága, ezzel együtt pedig a közösségi médiában több ezer követővel rendelkeznek már.”

Kratz szerint bár még nagy utat kell bejárnia a női labdarúgásnak Magyarországon, hogy Európa elitjével szemben is ütőképes legyen a válogatottunk, a Marco Rossi vezette férfiválogatott példájánál jobbra nincs szükségük.

Forrás: Magyar Labdarúgó Szövetség

„Az eredményeik megmutatták, hogy jó mentalitással, kemény munkával és kiemelkedő akarattal micsoda sikereket lehet elérni. Marco Rossi és a csapata az elmúlt években sokszor bizonyította, mi mindenre képes, aki szenvedéllyel játszik. Kiváló munkát végeznek, és tényleg, szívüket-lelküket kiteszik a pályára Magyarországért.”

S hogy az elmúlt két évből mire a legbüszkébb?

„Az Ukrajna ellen 4–2-re megnyert Európa-bajnoki selejtezőnkre. Számomra az a legfontosabb siker mind közül, mert ha az nem jött volna össze, most nem kerültünk volna harmadik kalapba a B-divízióban. Ez nagyon kellett ahhoz, hogy jobb helyzetből vághassunk neki a Nemzetek Ligája első kiírásának” – tette hozzá Margret Kratz.

A mieink szeptember 22-én kezdik meg szereplésüket az NL-ben, az első fordulóban épp az albánokhoz utazik majd a csapat, majd négy nappal később Írországot fogadja hazai közönség előtt. A sorozat a 2025-ös Európa-bajnokság egyik előszobája is lehet, ha sikerül meglepetést okozni.