Skip to main content
LifeStyle

Táplálkozástudományi szakember segíti felkészülését sportolóinknak!

Galambos Péter korábban kevéssé figyelt oda a helyes étkezésre, fél éve azonban okleveles táplálkozástudományi szakember segíti felkészülését kérésünkre, aki a gluténérzékeny Bak-Szabó Norina rendelkezésére is folyamatosan készenlétben áll!

„Eléggé mélyről indultunk a választékosság tekintetében. Petinél a legnagyobb probléma az volt, hogy rengeteg feldolgozott, magas cukortartalmú édességet, egyéb alacsony tápanyagtartalmú élelmiszert fogyasztott” – mesélt a közös tapasztalatokról a Career Sport Managementnek Juhász Diána. – „Ez sportolók esetében nem feltétlen lenne probléma, de abban a mennyiségben, amiben ő fogyasztotta az egészségére és az energiaszintjére sem volt jó hatással” – tette hozzá a szakember, aki a világbajnoki érmes, Európa-bajnok evezőssel átbeszélte, milyen alternatívákat kell beemelni az étrendjébe.

Peti nem egy nagy zöldség kedvelő, illetve gyümölcsöket egyáltalán nem eszik. Így ezekre egyéb, az egészséges étkezésbe beilleszthető, gyorsan felszívódó szénhidrátforrásokat kerestünk és meghatároztuk, hogy a hasznos rostanyagokat biztosító zöldségek közül mik azok, amiket szívesen fogyaszt. A legnagyobb eredmény, hogy az étrendje változatossága merőben megváltozott, sokkal kevesebb édességet eszik, nem iszik magas kalória tartalmú italokat, illetve eléggé stabilan tudjuk tartani a súlyát. Ma már sokkal kiegyensúlyozottabb, kevésbé sóvárog más ételek után” – jelentette ki a szakember, aki szerint a sportoló nagyon együttműködő a közös munka során.

„Jelenleg online tartjuk a kapcsolatot. Indítottam neki egy edukációs sorozatot, tanulja a táplálkozás alapjait. A barátnője személyében van egy nagy segítsége. Ő készíti az ételeit, így meg kellett beszélni, hogy milyen irányba menjenek el. Folyamatosan kértem a visszajelzéseket, ezért le tudtuk követni a folyamatot. Most fogyasztási fázisban van, de előjött az a többször felmerülő probléma, hogy kívánja az édességeket. Így kerestem neki alternatívákat, mi az, ami kicsit kalóriaszegényebb, akár cukormentes és biztosítja az édes ízélményt.”

Juhász Diána szerint az evezősnek a sporttársaihoz képest magasabb a testzsírszázaléka, a jövőben ezen is szeretnének tovább dolgozni, de Peti alkatilag is ilyen típus. „Mivel október óta nem tudott testösszetétel vizsgálatra elmenni, így ezt nem tudjuk monitorozni, csakis a sportteljesítményére és a közérzetére tudunk hagyatkozni. Peti koronavírusos volt, ezért több fronton is akadályozva volt a teljesítménye, de az év eleji törökországi edzőtáborban már nagyon jó eredményeket ért el, úgy, hogy az ottani ételválaszték nem kifejezetten sportolóbarát volt.” – jelentette ki az okleveles táplálkozástudományi szakember, aki a Career Sport Management egy másik versenyzőjét, a gluténérzékeny Bak-Szabó Norinát is segíti tanácsaival.

„Norinával sokkal limitáltabb élelmiszerválasztékkal dolgozunk, de nagyon jól ki lehet ezeket váltani. Annyi nála a fő különbség, hogy gluténmentes gabonák hozzáadásával készült ételeket fogyaszt, emiatt egy emeltebb rosttartalmú étrendet kapott. Ő az anyukája segítségével már korábban elkezdte a gluténmentes étrendet, így például már megszűntek akorábban rendszeresen jelentkező hasi panaszai” – zárta szavait.