Skip to main content

Kellenek a nemzetközi sikerek és tapasztalatok ahhoz, hogy a női futball megbecsültsége tovább növekedhessen – a többi között erről beszélt a Ferencváros labdarúgója, Fenyvesi Evelin a Sportrádióban. A 26 esztendős középpályás pályafutása kezdeti szakaszáról, a szakág elmúlt tíz évében történt óriási fejlődésről és a zöld-fehérek tavaszi terveiről is mesélt Szegő Tibor műsorában.

„Sokan megkérdezik a mai napig, hogy honnan jött a foci, pedig mára sokat változott a helyzet. Van egy bátyám, aki szintén labdarúgó volt, mostanra abbahagyta, de apukám is labdarúgó volt, míg anyukám kézilabdázott. Igazából ez a két lehetőségem volt Jánoshalmán. Anyukám egyszer elvitt egy kézilabda-edzésre, de ott is inkább lábbal rúgtam a labdát, így hamar kiderült, a foci lesz az én lehetőségem” – nosztalgiázott a Ferencváros 26 esztendős középpályása.

Később testnevelőtanára javaslatára kezdett klubszinten futballozni, 2011 pedig a fővárosi zöld-fehérek utánpótlásában kapott bizonyítási lehetőséget, ami olyan jól sikerült, hogy egy évvel később már a felnőttek között szerepelhetett – igaz, akkor még az NB II-ben.

„Amikor felkerültem, még csatárt játszottam. Utánpótlás-korosztályban sok edző kísérletezik és próbálja ki különböző posztokon a játékosokat, ami szerintem így is van rendjén. Az elmúlt hat-hét évben viszont kiderült, talán a középpályán vagyok a leghasznosabb a csapat számára és élvezem is ezt a posztot.”

„Nem túlzás, az NB II-t első nekifutásra megnyerő csapatunkban mindenki 18 év alatti volt, tehát utánpótláskorúként nyertünk a felnőttbajnokságban. Utána, 2013-tól tudtunk az NB I-ben játszani. És igen, nagyon sokat változott azóta a világ. Nagyon sok magyar ember gondolja úgy, hogy a női futball nézhetetlen, de ezzel nem tudok egyetérteni. Sajnos találkozunk még olyan meccsekkel, amelyek nincsenek nemzetközi szinten, de nagyon sok olyan női mérkőzés is van ma már, amely igen szórakoztató és nagyon szép jeleneteket tartogat. Bizakodó vagyok, hogy minél hamarabb minél magasabb szintre jutunk” – mondta az elmúlt 10 év változásairól.

Beszélt arról is, milyen jelentős lépés volt, amikor a televízió elkezdett női meccseket adni. „Remélem, ilyenkor mindig sikerül két-három embert meggyőzni” – jelentette ki. Hozzátette, bár a környezet egyre profibb, így pedig a légiósok is megjelentek a klubnál, ma is akad ugyanúgy 15-16 éves klubtársa a felnőttek között, mint amikor kezdte.

„Azt gondolom, könnyű beilleszkedni hozzánk, a Ferencváros női öltözőjére a család a legjobb szó.”

Evelinék jelenleg veretlenül vezetik az NB I-es tabellát, mint mondja egy ilyen klubnál a siker kötelező elvárás.

„Sokan azt gondolják, elcsépelt dolog, de ebben a fradizmusban tényleg van valami. Volt már olyan csapatépítő programunk, amikor kimentünk a vízilabdások vagy a kézisek meccseire, és együtt szurkoltunk a csapattal nekik. Igenis nagy motivációt jelent, ha más szakosztály is sikeres a klubnál, nekünk is nyernünk kell.”

Célként pedig nemcsak a bajnoki arany, hanem a Magyar Kupa-győzelem is ott lebeg az FTC játékosok szeme előtt.

„Visszahódításra készülünk, mivel tavaly a Győri ETO nyerte a kupát. Jövő kedden a Puskás Akadémia ellen lesz az elődöntőnk. Nagyon készülünk, szeretnénk bejutni a döntőbe, utána pedig visszahódítani a trófeát.”

A jövőben pedig akár három fronton is helyt állnának, a bajnokság és a kupa mellett a Bajnokok Ligájában bizonyítva.

„Mindenki azon van, hogy a lehető legnagyobb sikereket érjük el nemzetközi szinten is. Ahhoz, hogy minden egy kicsit jobb legyen, a megbecsülés, az elfogadás, kellenek ezek a sikerek is. Azt gondolom, eddig minden Bajnokok Ligája-indulásból tanultunk, levontuk a megfelelő tanulságokat. Bízom abban, hogyha idén is indulhatunk, akkor ez lesz az az év, amiben nem lesz hiba.”

Evelinék számára hétvégén indult el a bajnokság tavaszi szezonja, az Újpest ellen 6–1-re nyertek. A középpályás végigjátszotta a derbit.