Skip to main content
Sport

Bernek-bronz az egyéves szünet után visszatért Golden Touron

Hat számban állt rajthoz és három döntős eredménnyel, közte egy bronzéremmel tért haza Nizzából Bernek Péter. A BVSC rövid pályás Európa-bajnoka szerint már-már feltöltődést jelentett, hogy ismét nemzetközi versenyen mérettethette meg magát.

„Igazán felszabadultan tudtam versenyezni. Jó volt egy év után ismét nemzetközi versenyen úszni” – mesélte telefon beszélgetésünkkor a frankfurti reptéren épp átszállásra várakozó Bernek Péter.

Egy évvel ezelőtt a Golden Tour-versenysorozat nizzai állomása volt az utolsó helyszín, ahol az úszótársadalom még a koronavírus-válság elharapódzása előtt összejöhetett. Aztán csaknem teljesen megállt az élet. Az FFN, azaz a Francia Úszószövetség égisze alá tartozó sorozat 2013 óta biztosít megmérettetést az idény eleji időszakban. A hol két, hol három francia nagyváros bevonásával megrendezett sorozatot tavaly megszakították majd törölték. Ezúttal viszont – ha szigorú egészségügyi szabályok, és a tengerentúli profi sorozatokból megismert „buborékrendszer” mellett is –, de ismét megtartják.

„Elnézve az időket, azt hiszem, elégedettek lehetünk. Jó visszajelzést kaptunk arról, hogy hol is tartunk – folytatta Bernek, aki három számban, 200 méter háton, 200 méter pillangón és 400 vegyesen is döntőt úszhatott, utóbbiban ráadásul bronzérmes lett. – Úgy érzem, sokkal jobban fel tudtam magam szívni, mint a hazai versenyeken ment az elmúlt hónapokban. Kihoztam magamból jelen körülmények között mindent. Elégedett vagyok. Ezzel együtt kijöttek olyan technikai hibák, amelyeknek ki kellett jönniük, most pedig próbálhatunk javítani, csiszolni rajtuk. Hat hetünk van még az országos bajnokságig. Az irány jó, az idő pedig bőségesen elég kell legyen ahhoz, hogy a mostani tapasztalatok alapján még előrébb tudjak lépni.”

Bár a koronavírus-járvány kitörése óta közel sem zavartalan az úszók felkészülése, Bernek úgy érzi, nem tart hátrébb most, mint egy átlagos év hasonló szakaszában.

„A mostani időket elnézve, plusz-mínusz fél másodperc szokott bennem lenni februárban. Ez volt a második igazán kemény hetünk, jó volt, nemcsak az állóképességre menni, hanem valódi versenyt úszni. A cél, hogy az országos bajnokságon sikerüljön biztosítani a tokiói részvételt. Jelen állás szerint megvan az A-szintes időm 400 és 200 vegyesen is, ám előbbin a második, utóbbin csupán a harmadik vagyok a hazai rangsorban. 200 háton kell még erősítenem, ott hiányzik az A-szint, de ha az ob-n sikerül úgy úsznom, mint 2018-ban, amikor utoljára igazán élesen úsztam ezt a számot, akkor nem lehet gond. Az országos rekordom onnan még két másodpercre van, hiszek abban, hogy jól felépített munkával a közelében lehetek az országos bajnokságra” – tette hozzá a 2021-es terveit is kivesézve.

Az olimpián minden számban legfeljebb két azonos nemzetből való sportoló indulhat, azok is csak akkor, ha egyaránt megúszták az A-szintes időt. Ezért is lesz kiemelkedően fontos a hat hét múlva esedékes magyar bajnokság.

„Addig a tervek szerint még egy háromhetes hódmezővásárhelyi edzőtábor vár ránk. A Golden Tour második állomása viszont kimarad, alig néhány nappal az ob előtt lenne, jelen körülmények között pedig nem lehet megszervezni a részvételt mind a kettőn. Most is elég hosszú, átszállással tarkított útunk van hazafelé. De tudtuk, hogy ez ilyen lesz, igyekszünk minden kihíváshoz alkalmazkodni. A legfontosabb, hogy úton lehetünk és végre úgy fest, mozgásba lendült a nemzetközi úszóélet” – tette hozzá optimistán a korábban a londoni és a riói játékokat is megjárt sportoló.

Leave a Reply