Skip to main content

Nagy örömünkre szolgál, hogy nem csak a játékosok képviseltetik magukat (és így Székesfehérvárt is) a válogatottban, hanem a székesfehérvári MKOSZ Edzőközpontban kezdődő edzőtáborban Kertész Dániel is. A csapat másodedzője részt vett az U20 férfiválogatott felkészülésén, mint edző. Feladata nem más lesz, mint a soproni Carlos Vallejo szövetségi kapitány munkájának segítése az EB-re készülő csapatnál. A Career Brand Management az utolsó Arconic-Alba Fehérvár interjúját vele készítette.

Forrás: Prémium Média & Sport Management /Csurgó Gábor/

Nem rég kineveztek az U20-as válogatottnál, mint Carlos Vallejo szövetségi kapitány segédedzője. Ez egy hatalmas nagy előrelépés a karrieredben egyben hatalmas nagy felelősség is. Mit gondolsz most, mit vársz az előtted álló feladattól? 

Számomra ennél nagyobb előrelépés és siker nem létezik, minthogy a magyar címert képviselhessem és tudásom legjavával tudjam segíteni az edzői stábot és a játékosokat, hogy elérjük a célunkat. Természetesen nagy felelősség is, de ennél jobban nem motivál semmi minthogy még keményebben és még többet dolgozzak azért, hogy ezt a titulust hosszú ideig meg tudjam tartani.

A te kosár karriered egész szép ívesen alakul. Játékos voltál, majd utánpótlásban dolgozó edző lettél, az Alba felnőtt csapatának is szerves része vagy és most a válogatotthoz is felkértek.  Hogy tekintesz a pályafutásod eddigi alakulására és mit vársz a jövőtől? 

Azt gondolom, szerencsés is vagyok, hogy az Alba Fehérvárnál dolgozhatok és már az első évemben bajnoki döntőt játszottunk, ahol ezüstérmet szereztünk, majd pedig fél év múlva este érkezett egy telefonhívás a jelenlegi vezetőedzőtől és a szövetségtől, hogy rám gondoltak, mint egyik segítőre. Nem kell mondanom, hogy én voltam aznap a világ legboldogabb embere.

Szorgalommal és rengeteg munkával sok mindent el lehet érni, ez még jobban motivál és természetesen nem szeretnék itt megállni. Rengeteget kell tanulnom és fejlődnöm a továbbiakban, de az a célom, hogy ne csak másodedzőként hanem a későbbiekben válogatott vezetőedzőként is felkérjenek.

Forrás: Prémium Média & Sport Management /Csurgó Gábor/

Milyen feladatok várnak majd rád a válogatottnál? 

A vezetőedző több feladattal is megbízott, ami egy újabb kihívás lesz, hiszen elég maximalista vagyok a munkámban és azt szeretném, ha elégedett lenne mindennel, amit rám bíz. A saját támadásainkat én fogom elemezni, illetve posztokra lebontva fejlesztenem kell a játékosainkat technikailag és taktikailag is, hogy kiküszöböljük a gyengeségeinket, illetve hogy erősítsük azokat a dolgokat, amikbe már amúgy is jók.

Továbbá az ellenfél védekezését kell majd kielemeznem, hogy milyen szisztéma alapján védekeznek, van-e speciális védekezésük esetleg egy time out után. Illetve nekünk másodedzőknek az a dolgunk, hogy megfelelő kapcsolatot építsünk ki a játékosokkal, hiszen mi vagyunk a kapocs a vezetőedző és a játékosok között.

Lesz majd valami, amit a jelenlegi edzői pozícióból be tudsz majd esetleg építeni, valami amit Alejandrótól vagy Flaviótól tanultál? 

Úgy gondolom, hogy igen, de természetesen ez majd a vezetőedzőtől is függ, hogy mennyire lesz nyitott azokra a dolgokra, amiket akár mi alkalmazunk és mennyire illik bele a szövetségi kapitány filozófiájába. Rengeteg új dolgot sikerült elsajátítanom a mai modern kosárlabdából köszönhetően a két edzőnknek, biztosan tudok hasznos információkkal szolgálni Carlos Vallejónak.

Forrás: Prémium Média & Sport Management /Csurgó Gábor/

Hova tovább? Milyen céljaid lehetnek ezután? Szerinted formál majd valamennyire a válogatotti munka? 

Mindennap egy új lehetőség a tanulásra és biztosan rengeteg hasznos tapasztalattal fogok gazdagodni a válogatottnál is, ahol egy spanyol szakembert neveztek ki a pozícióra, Carlos Vallejo személyében. Biztos vagyok abban is, hogy formálni fog ez a pozíció, bölcsebb rutinosabb edzővé fogok válni.

Óriási lehetőség nyílik meg előttem, élni szeretnék ezzel, a későbbiekben azt gondolom ez a titulus sokat segíthet majd és nekem tényleg a legnagyobb vágyam egy euroligás csapatnál dolgozni, amiért mindent meg is fogok tenni. Céltudatos vagyok, ki kell tűznöm magam elé elérhetetlennek tűnő dolgokat és a nehéz napokon azokat magam elé helyezni, hogy miért is küzdök, mert azt gondolom nem léteznek lehetetlenek! Rengeteget kell dolgoznom és fejleszteni magamat napról napra, hogy úgymond ezt, ami a legnagyobb álmom elérhessem.