Skip to main content

Galambos Péter vb-ezüstérmes és Európa-bajnok evezős volt a vendég kedden a Sportrádió Hazafutás című műsorában. Az MTK Budapest 36 éves kiválósága a közelmúltról, s jövőbeli terveiről is beszélt.

„Elég sok nehézség gördült elém, az évet normálsúlyúként kezdtem, egy négypárevezős projekt indult el, de ez elég hamar szertefoszlott. Utána pedig kétpárevezésben próbálkoztunk, de az sem vált be túlzottan. Az év közepén visszajöttem a könnyűsúlyú szakágba, itt is a kétpárevezést kezdtük el próbálgatni. Az Európa-bajnokságon kilencedikek lettünk, a világbajnokságot sajnos elég gyenge eredményt tudtunk csak összehozni” – foglalta össze 2022-es esztendőjét Galambos Péter, aki pályafutása legnagyobb sikereit könnyűsúlyú egypárban érte el, ám legnagyobb bánatára ez nem olimpiai szám.

„Jelenleg a könnyűsúlyú kétpár az olimpiai szám, ezért is probálkoztunk idén ezzel. A múltban már magam sem tudom, hogy hány partnerem volt. Voltak ígéretes próbálkozások, ugyanakkor azokat se tudtuk eredményre váltani.  Legtöbbször a szezon végéig elvittük az ütőképesnek tűnő csapatokat, azután bomlottunk fel. Nem árulok el nagy titkot: a mostaninak se lesz folytatása (Tamás Bencével – szerk.), ugyanakkor már ki van szemelve az új jelölt” – tekintett előre Galambos Péter, aki azt egyelőre nem árulta el, kivel vág neki a következő esztendőnek, amely már a 2024-es párizsi olimpiai szempontjából rendkívül fontosnak ígérkezik.

„A kvalifikáció nálunk úgy néz ki, hogy az olimpiát megelőző év világbajnokságán kezdődik, ez lesz jövőre. Szerencsére nem kell messzire menni, Belgrádban lesz. Aki itt nem tud kvótát szerezni, annak az olimpia évében lesz még két dobása. Nagyon jó lenne azt mondani, hogy esélyekkel indulunk neki, viszont egy új egységet fogunk vízre tenni, így nehéz lenne megmondani mi vár ránk” – magyarázta.

Galambos Péter arról is beszélt, hogy eredményei mögött következetes munka, szorgalom és sok lemondás áll. Az ébredés után mérlegeléssel indítja a napot, reggelizik, majd jöhet az első edzés.

„Délelőtt tizenhat kilométer evezés, délután pedig egy hosszabb, tartalmasabb tréning. Ezt egészítem ki futással, kerékpározással” – mondta.

Ami a korát illeti, a váci evezős úgy véli, 38 esztendősen is lehet majd még keresnivalója a 2024-es olimpián. „Több olyan versenyző is van, aki 40 éves kora fölött szerzett olimpiai érmet. Az evezős szépen érik, mint a jó bor, de azt is látni kell, hogy mindig jönnek a fiatalok. Ők gyorsabban regenerálódnak, a rutin viszont mellettünk van” – zárta szavait.

Galambos Petivel készült beszélgetés ITT meghallgatható!